Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Mától forgalomban az új 2000 dináros bankjegy

2011.12.30

2000-dinara-srbija.jpgMától van forgalomban az új 2000 dináros bankjegy. A bankjegy elülső oldalán a Szerbiában még kevésbé ismert, 1958-ban meghalt szerb tudós, Milutin Milanković portréja szerepel.

Dejan Šoškić bankkormányzó szavai szerint az 1000 és az 5000 dináros közötti űrt betöltő új bankjeggyel a forgalomban lévő papírpénzek mennyiségét mintegy 20 millió példánnyal csökkentik, s ezzel az előállítási költségek terén várhatóan mintegy 170 millió dináros megtakarítást valósíthatnak meg.

A szakértők szerint az új 2000 dináros az euró technológiai színvonalán nyomtatott, legnehezebben hamisítható szerbiai bankjegy lesz. Különleges kinézete miatt a bankjegy máris keresett lett a numizmatikusok körében, Milutin Milanković ugyanis a tipográfiai szabályoknak ellentmondva az állami címernek hátat fordítva kifelé néz a pénz bal szélén. Dejan Šoškić szerint ehhez hasonlóra külföldön számos példa akad.

A folyamatos pénzromlás tette szükségessé, hogy új 2000 dináros bankjegyet bocsásson forgalomba a Szerbiai Nemzeti Bank. (SZNB). A hazai fizetőeszköz elértéktelenedését jól illusztrálja, hogy az 1000 dináros – amelyet 2003-ban, azaz mindössze nyolc évvel ezelőtt kezdtek el nyomtatni – kibocsátásakor még több mint 16 eurót ért, ma viszont kevesebb mint 10-et. Különösen az utóbbi két év fokozott inflációját terheli a felelősség, hogy újabb papírpénzt kellett forgalomba bocsátani. A szakértők az okok között emlegetik azt is, hogy a dinár értékvesztése miatt egyre gyakrabban hamisították az 1000 dinárost, az eddig második legnagyobb szerbiai bankjegyet. (Az adatok szerint Szerbiában hatósági kézre jutott hamis pénz 57 százaléka 1000 dináros volt.)

Dejan Šoškić, a Szerbiai Nemzeti Bank elnöke az új bankó bemutatásakor egy héttel ezelőtt gazdaságossági szempontokkal érvelt:

– Az új 2000 dináros bankjeggyel mintegy 20 millió példánnyal csökkentjük a forgalomban lévő papírpénz mennyiségét, és megközelítőleg 170 millió dinárral a nyomtatási költségeket is.

Az említett sajtótájékoztatón Milovan Ignjatović, a szerbiai pénznyomda vezérigazgatója az új bankjegy biztonságosságát hangsúlyozta. Mint mondta, az új papírpénz a legkorszerűbb nemzetközi gyakorlat szerint készült, éppen ezért a legnehezebben hamisítható szerbiai bankjegy lesz. A 2000 dinároson még a vakok számára is van egy kitapintható jelzés, ez alapján ők is fölismerhetik, hogy milyen értékű pénzt tartanak a kezükben

Különleges kinézete miatt az új bankjegy máris keresett lett az európai numizmatikusok körében, ugyanis a 2000 dinároson Milutin Milanković a tipográfiai szabályokkal szemben, az állami címernek hátat fordítva, kifelé néz a pénzen. A Blic közlése szerint a numizmatikusok azt állítják, hogy több mint 1000 bankjegyet néztek át, melyeket az utóbbi 150 évben adtak ki, s ilyenre egyetlen esetben sem találtak példát. Máris fölröppent a hír, hogy elhalasztják az új bankjegy forgalomba bocsátását. Dejan Šoškić bankkormányzó kedden cáfolta ezt az állítást, szerinte nem követtek el hibát, a tervező jó munkát végzett, s hasonlóra a külföldi pénzeknél is számos példa akad. Zoran Ilić, a Szerbiai Numizmatikusok Társaságának elnöke úgy véli, hogy hibát ugyan nem követett el a tervező, ám a pénz kinézete valóban ellentmond a szokásos gyakorlatnak. A numizmatikusok figyelmét szerinte inkább az a fölröppent hír keltette föl, hogy a pénzt még forgalomba bocsátása előtt visszavonják.

2000-es-bankjegyek.jpgA bankkormányzó szerint a külföldi pénzek között számos példa akad a kétezres szokatlannak mondott kinézetére (Fotó: Tanjug)

Milutin Milanković (1879–1958)

Milutin Milanković matematikus, csillagász, geofizikus jelenleg a legidézettebb szerb tudósnak számít, s egyike a világ legidézettebb tudósainak. Eszék közelében, a baranyai Dályán (Dalj) született, tanulmányait Eszéken és Bécsben végezte. A NASA a világ tíz legjelentősebb tudósa közé sorolta. Jelentőségét halála után, 1976-ot követően ismerték el, miután a tudományos megfigyelések alátámasztották számításainak helyességét. A Milanković-elmélet a Föld pályájának és forgástengelyének változásai és a Földre jutó napsugárzás közötti kapcsolatot tárgyalja, amelyek a jégkorszakok, a glaciális/interglaciális időszakok ciklikus váltakozására adnak tudományos magyarázatot.

A cikket szponzorálja: Magyar Szó.com

Önnek mi a vélleménye az új 2000 dináros bankjegyről?

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 

Profilkép


Facebook

Elérhetőség

Vojnity Tunity Dánijel

062/8901250 (12h-18h)

virradovilag@gmail.com

Használd egészséggel a beépített eszköztárat!


Megjelent!!!Óra


Levelezőlista
Archívum

Naptár
<< November >>
<< 2020 >>
Ke Sze Csü Szo Va
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            


Statisztika

Online: 3
Összes: 231376
Hónap: 3003
Nap: 127